Атракции

Атракции

Кавадарци, сместен во средниот дел на Македонија, е проткаен со своите туристички атракции и природни убавини. Виноградите во оваа област се посебно познати, создавајќи идентитет на Кавадарци како винарска престолнина на земјата. Посетителите можат да уживаат во разгледување на бескрајните редици на лозја и да ги вкусат различните сорти вина во локалните винарии. Од друга страна, езерото Тиквеш е одлична опција за релаксација и реакреација, со можности за пловење и риболов. Дополнително, историските споменици како старата црква Св. Димитриј и археолошките наоѓалишта во близина, дополнително го збогатуваат туристичкото искуство во Кавадарци.

 • 12 -те Младинци

  с. Ваташа

  Масакрот во Ваташа е крвав настан кој се случил на 16 јуни 1943 година кога биле стрелани 12 младинци од селото Ваташа во близина на Моклиште.

 • Арамиска пештера

  Каменичка река, десна притока на Црна река,

  Арамиската Пештера се наоѓа од левата долинска страна на Каменичка Река, десна притока на Црна Река.

 • Галишката Пештера

  с. Галиште

  Галишката Пештера претставува една од најубавите пештери во Македонија која се наоѓа во близина на селото Галиште, односно ок

 • Моклишка Воденица

  Во месноста Моклиште, Кавадарци

  Секое село во Тиквешијата во чија непосредна близина имало река за потребите на населението имало по една, две, па и повеќе воденици.

 • Моклишки манастир – Св. Никола

  с. Ваташа

  Моклишкиот манастир Св.

 • Пештера Зелен Извор

  с. Драгожел

  Зелен Извор се наоѓа во атарот на селото Драгожел, во долината на река Каменица.

 • Пештерата Лилјарникот

  с. Дреново
  Пристапот до оваа пештера е 8 км по асфалтен пат до Дреновската клисура. Од подножјето на реката Раец до пештерата се пристигнува за 30 минути, а самата пештера е долга 50 метри.
 • Пештера Чулеица

  с. Бегниште

  Пештерата Чулеица се наоѓа на брегот на Тиквешкото Езеро. Одејќи по земјен пат од село Бегниште до пештерата се пристигнува за два ипол часа.

 • Пештерна црква Св. Лазар

  с. Бегниште
  Пештерната црква посветена на Свети Лазар наречена уште Сопишка црква се наоѓа на околу 5 км југозападно од селото Бегниште над самиот брег од Црна Река.
 • Пештерна црква Св. Никола

  с. Драдња
  Пештерната црква посветена на Св.Никола, позната како Маркова црква, се наоѓа на околу 1,5 км југозападно од селото Драдња, во стрмен и карпест предел, во сува пештера со длабочина од околу 20 метри, а висока околу 9 метри која личи на готичка катедрала.
 • Рудник Алшар

  с. Мајден

  Алшар е антички рудник лоциран на 300 метри од селото Мајден, во длабочината на Кожуф планина и е единственото  наоѓалиште во кое за прв пат е

 • Спомен костурница

  Градски Парк „Љупчо Шкартов“

  Спомен костурницата во градскиот парк ,,Љупчо Шкартов” во општина Кавадарци е споменик кој симболизира стара македонска куќа која претставува вечен

 • Спомен- куќа на Страшо Пинџур

  ул. Боро Ваташки, Ваташа

  Спомен куќата на Страшо Пинџур за прв пат е отворена во 1958 година кога е прогласена за меморијален Спомен-музеј во кој е сместена историска поста

 • Темна пештера

  с. Мрежичко

  Темната пештера се наоѓа на 37 километри од Кавадарци каде се оди по асфалтен пат.

 • Црква Св. Архангел Михаил

  с. Ресава

  На сред село во Ресава се наоѓала големата и убавата црква Св. Димитрија изградена во 14 век .

 • Црква Св. Богородица

  с. Дреново
  Црквата Св. Богородица е подигната за време на владеењето на цар Душан со овој дел на Македонија и по својата архитектонска градба ги надминува сите останати цркви во целиот тиквешки крај.
 • Црква Св. Ѓорѓи – Полошки манастир

  Една од најзначајните цркви во кавадаречко, бисер на средновековната уметност кај нас и надвор од нашата држава е Св. Ѓорѓи – Полошки манастир.

 • Црква Св. Димитрија во Кавадарци

  ул. 29-ти Ноември, Кавадарци

  Во текот на  16 век во близина на средновековната кула во Кавадарци имало мала параклисна црква која кон крајот на 17 век била опљачкана од ра

 • Црква Св. Петка во Кавадарци

  бул. Цветан Димов, Кавадарци

  Црквата e започната со изградба на 8 август 2010 година кога бил удрен камен-темелник на денот на празникот Св.Петка- заштитничката на Кавадарци.

 • Црква Св. Спас во с. Праведник

  с. Праведник

  Црквата се наоѓа северо- западно од селото на едно ниско возвишение и е посветена на Воскресението Христово или народно речно Св. Спас.

 • Црква Успение Богородично

  с. Дабниште
  Црквата е лоцирана на сред село во Дабниште и е подигната и живописана во 13 век. Црквата има облик на еднокорабна градба со тремови од западната и јужната страна.
 • Црква Успение Пресвета Богородица

  с. Ваташа
  Ваташката црква Успение на Пресвета Богородица се наоѓа во самото средиште на приградската населба Ваташа, сместена на главната улица, од десната страна на патот во насока кон Моклиште.