Култура

Култура

Македонскиот регион Кавадарци преполовува со своите културни знаменитости. Градот Кавадарци е постојано обележан со Бахусовата филозофија, историски претставена во Археолошкиот музеј. Црквата Св. Никола прекрасно ја одбележува пејзажната линија, со своите вредни икони и архитектурни детали. На градината "Тиквеш" се разбира знаменитата кавадаречка винска традиција, каде посетителите можат да уживаат во винско дегустација. Прекрасниот Пештерски манастир, датиран од 14-ти век, го исполнуваат со спокојство и историска вредност. Овој регион е вистинско богатство на култура и наследство, што го прави неизоставна точка за секој посетител.

 • Библиотека Феткин

  7-ми Септември, бр.1 Кавадарци

  Градската библиотека ,,Феткин” е основана на 16 мај 1945 година. Во библиотеката функционираат два оддела: за возрасни и оддел за деца.

 • Вински музеј

  Дисанска 2а – Кавадарци

  Вински музеј- Добредојдовте во светот на винската магија!

 • Дом на култура - Иван Мазов Климе

  Зелен Пазар 1, Кавадарци

  ЈОУ Дом на култура Иван Мазов Климе Кавадарци е општинска институција од областа на културата, која во своето работење опфаќа повеќе дејности: теат

 • Музеј Галерија Кавадарци

  ул.„7-ми Септември“ 56, Кавадарци

  Музеј Галеријата во Кавадарци почнува со работа на 07.05.1976 г. Сместен е на површина од 340 м2 и дворно место од 263 м2.

 • Музеј на мирис и вкус

  Ул. 7-ми Септември бр. 57, Кавадарци

  Музејот на мирис и вкус е единствен од ваков тип во регионот.