Природни убавини

Природни убавини

Кавадарци, регион во срцето на Македонија, блеска со природни убавини кои го маѓепсуваат секој посетител. Природата ткае прекрасна приказна со своите бескрајни лозја, раскошни платна на зеленило и населби со вековна историја. Цветните полиња што се простираат под сончевите зраци ги обележуваат сезоните со богатство на божур, сончоглед и виноград, создавајќи идиличен пејсаж. Со своите планини и реки е дом на многу видови растенија и животни, што го прават регионот вистинска оаза на биолошка разновидност. Во овој регион, традиционалните села со камени куќи и старински цркви придонесуваат кон восхитувањето на културното наследство. Кавадарци, место каде природата и културата се преплетуваат, оставајќи непрекинат печат на векови на живеење во хармонија со земјата.

 

 

 • Витачево

  Витачево

  Витачево е висорамнина со надморска височина од 750 до 1000 метри.

 • Кожуф

  Кожуф планина

  Планината Кожуф го зазема крајниот јужен дел од општина Кавадарци и е гранична планина со соседна Грција.

 • Моклишко езеро

  Во месноста Моклиште, Кавадарци

  Моклишкото езеро е урниско езеро во Тиквешијата кое е сместено во близина на месноста Моклиште 3км јужно од приградската населба Ваташа на Кавадарц

 • Тиквешко Езеро

  Тиквешко Езеро

  Тиквешкото езеро е најголемо по површина вештачко езеро во државата.